מצבות מחירים
מחירי מצבות
תקופת האבל וספירת ה-30 היא ללא ספק אחת התקופות המאתגרות ביותר עבור האבלים והמשפחה המורחבת וכל החלטה בתקופה זו הופכת להיות מאתגרת פי כמה וכמה. אחת ההחלטות החשובות ביותר אותה יש לקבל היא בנוגע לסוג וצורת המצבה וכמובן בחירת קבלן המצבות אשר יבצע את העבודה. מגוון מחירי המצבות בשוק הוא עצום ותלוי בגורמים רבים שיש להתחשב בהם. אז מה משפיע באופן העמוק ביותר על מחירי המצבות?
הגורם המשפיע ביותר על מחיר המצבה הוא באופן לא מפתיע סוג האבן ממנה היא עשויה, כאשר האבן הנפוצה ביותר היא אבן חברון. גם אבנים אחרות שנחצבות בארץ הן בעלות מחיר נמוך יחסית. לדוגמה, אבן סלייב הפופולארית גם היא. מצבות העשויות שיש כגון שיש טורקי שהיא בחירה פופולרית גם כן תהיינה יקרות יותר. החומר היקר ביותר הוא הגרניט, אך עבור המחיר הגבוה אתם מקבלים את החומר העמיד ביותר שיש. כמובן שיש להכניס לחשבון גם את כמות החומר והעובי שלו (חומר עבה ידרוש יותר עבודה)
יש גם כאלו שמחליטים לשלב בין החומרים השונים במטרה למצוא פשרה בין המחיר היקר לבין יתרונות החומרים היקרים יותר. לדוגמה, המצבה עצמה תהיה עשויה מאבן, אך לוח האותיות יהיה עשוי מגרניט על מנת שהאותיות לא יטשטשו או ישברו.
כמו כן, מצבות שאינן ישרות או כאלו שכוללות עיטורים מיוחדים יהיו יקרות יותר ממצבות סטנדרטיות בשל העבודה שיהיה צורך להשקיע בסיתות הלא סטנדרטי. ניתן להוסיף אלמנטים שאינם חלק מן המצבה, אך דורשים הכנה מיוחדת. לדוגמה, מקום לאגרטל פרחים או נר נשמה.
עוד גורם שהוא פחות משמעותי מבחינת המחיר הכולל, אך כזה שחשוב להכיר אותו הוא מספר האותיות עצמן, וכאן המחיר נקבע על פי אות: אות חריטה בהתזת חול היא הזולה ביותר, אותיות תבליט הן יקרות יותר. סוגי אותיות נוספות הן אותיות נגטיב בעלות אפקט של הברקה (לעומת שאר האבן). ההבדל במחירי האבן יכול להגיע לעשרות שקלים עבור כל אות.
לבסוף, במקרה של בני זוג כדאי מאוד להזמין מצבה זוגית בשל המחיר הנמוך יותר.
לקטלוג מצבותכמה עולה מצבה
כפי שהבנתם, ישנם גורמים רבים המשפיעים על מחיר המצבה ולכן השאלה כמה עולה מצבה היא שאלה מורכבת. בסיס מצבה העשוי מאבן חברון הפופולארית והעממית יחסית יעלה כמה אלפי שקלים. מצבה משיש טורקי או אבן סלייב תעלה כמה אלפי שקלים יותר. מצבות מחומרים קשים ועמידים במיוחד כגון גרניט או אפילו בזלת תגיע כבר למחיר עם חמש ספרות ואף יותר מכך.
על כל אלו יש להוסיף את מחיר יציקת הבטון (אם לא קיימת כזו) בסך של כמה מאות שקלים לפחות. בנוסף, ישנה תוספת בסך של כמה מאות שקלים עבור הכנה למצבה משפחתית או כפולה ("חפירה בחיים"), אך היא בסדר גודל זול יותר משל יצירת הבטון.
בנוסף, מחיר חריטת האותיות גם הוא מחושב בנפרד. אותיות בולטות או מודבקות הן היקרות ביותר והמחיר שלהן יכול להגיע לכמה עשרות שקלים עבור כל אות. לעומת זאת, מחיר אות חרוטה רגילה יכול להתחיל גם מכמה שקלים בודדים. בסופו של דבר, הכיתוב הוא אומנם לא החלק הארי של מחיר המצבה, אך כאשר מדובר על כיתוב שמורכב מאותיות רבות, הוא בהחלט עשוי להיות משמעותי.
מעבר לכל זאת, יש לזכור כי מדי מספר שנים יש לחדש ולשפץ את המצבה, וככל שהמצבה נבנתה מחומרים עמידים יותר, כך גם תדירות השיפוץ והחידוש תהיה נמוכה יותר.
מחיר מצבה סטנדרטית
אם נסכם, מצבה סטנדרטית לאדם אחד מוגדרת כמצבה העשויה מאבן חברון עם כיתוב של משפט קצר הנעשה בחריטה ללא עיטורים או תוספות מיוחדות כגון תבנית לאגרטל, נר נשמה או צורה מיוחדת לאבן העומדת. מחיר מצבה סטנדרטית שכזו יסתכם בדרך כלל בכמה אלפי שקלים בודדים לבסיס ועוד כמה מאות שקלים ליציקה והכיתוב עצמו. במידה ומעוניינים במצבה זוגית סטנדרטית, יש לקחת את המחיר הנ"ל, להכפיל אותו, ולהוריד בערך 10% או 20%.
המחיר המדויק של מצבה שכזו עשוי להשתנות גם על פי איכותו של חומר הגלם מכיוון שלא כל המחצבות מייצרות אותו באותה האיכות, אפילו כאשר מדובר בחומר זול פשוט יחסית.
לקטלוג המצבות הסטנדטיות